Het Groene Erf: Sonja Hulshof over bijen en wormen.

In onze nieuwe rubriek ‘Het Groene Erf’ vertellen agrariërs en bewoners met land, een erf of tuin hoe het is om daar op een duurzame en natuurvriendelijke manier mee om te gaan. Welke ideeën en slimmigheden passen zij toe om het nog ‘groener’ te maken?
 
Deze keer spreken we met Sonja Hulshof uit Geesteren.
Het Groene Erf, Sonja Hulshof, Geesteren.

Vier jaar geleden verhuist Sonja met haar gezin van Neede naar Geesteren. Haar twee ezels hebben meer ruimte nodig en die ruimte vinden ze aan de Griemerweg. Als Sonja door een win-actie op Facebook lid wordt van een bijenvereniging, gaat ze ook een cursus doen om haar tuin bij-vriendelijk te maken. Na afloop wordt haar een bijenvolk aangeboden en daar hoeft ze niet lang over na te denken. Het typeert Sonja, direct enthousiast om van alles uit te proberen. Ze maakt honing, kaarsen van bijenwas, maar ook jam, siroop en briketten van de ezelmest.

Sinds kort experimenteert ze ook met een ‘wormentoren’.

VAN Berkel en Slinge, het groene erf.In de onderste lade van de toren ligt aarde met karton. Je kunt voor het opvangen van vocht hiervoor ook vliesdoek gebruiken. In de lade erboven ligt blad en bovenin is een lade met klokhuizen en schillen.

De paarsrode tijgerwormen worden vaak bij de toren meegeleverd, je vindt ze ook in paardenmest. Je laat de wormen starten in de onderste lade, ze weten dan zelf hun weg naar boven te vinden.

Op internet zijn allerhande tips te vinden, ook wat deze wormen wel en niet lekker vinden. De wormen verbeteren de kwaliteit van de compost. Met het kraantje aan de onderkant van de toren vang je de ‘wormenthee’ op, dat een beetje verdund heel geschikt is voor je (moes)tuin. Ook binnen knappen je planten ervan op.

En de bijen? Hiervoor is 22 april uitgeroepen tot Nationale Zaaidag. Sonja hoopt dat zoveel mogelijk mensen hieraan meedoen!

Bedankt

Bedankt voor je inschrijving voor de Nieuwsbrief.