‘Kringlooplandbouw en kansen door en voor natuur op het boerenbedrijf’

Natuurpark Kronenkamp, Kronenkamp 14 in Neede
14 november thema avond ‘Kringlooplandbouw en kansen door en voor natuur op het boerenbedrijf’ 

 

De Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge organiseert op donderdag 14 november 2019 om 20.00 uur een thema avond over kringlooplandbouw en kansen door en voor natuur op het boerenbedrijf. Locatie is het recent geopende Natuurpark Kronenkamp, Kronenkamp 14 in Neede. 

Op deze avond gaan we met agrarische ondernemers uit Berkelland en omgeving in gesprek over wat kringlooplandbouw nu eigenlijk betekent voor de landbouw. Moeten we het roer omgooien? Past het wel hier in deze regio? Wat kan ik doen als agrarisch ondernemer met deze ontwikkeling? Welke mogelijkheden biedt het voor mijn bedrijf? En wat zijn kansen in relatie tot landschap en natuur? Doel is om deze thema’s in samenhang te behandelen en handvatten te geven voor agrarische ondernemers om er mee aan de slag te gaan.  

Voor deze avond hebben we als specialist dr. Martin Scholten, Algemeen directeur Dierwetenschappen van de Wageningen University & Research uitgenodigd. Hij is onder andere adviseur van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten over kringlooplandbouw en heeft bijgedragen aan de visie van de minister onder het thema ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden, Nederland als koploper in kringlooplandbouw’.  

Op deze avond neemt hij ons mee in de achtergronden van deze visie en geeft hij aan wat dit betekent voor de landbouw in Nederland. Hij zoomt daarbij ook in op landbouwbedrijven in deze regio en hoe meerwaarde kan worden gegeven aan landschap en natuur. Er zijn al vele initiatieven in deze regio op het gebied van milieukwaliteit, waterbeheer, bodemvruchtbaarheid, natuur en landschapsbeheer. De Achterhoek wordt ook gezien als agro-innovatieregio als het gaat om kringlooplandbouw, en is door de minister aangewezen als een nationaal experimenteer gebied waarin ruimte om de mogelijkheden van kringlooplandbouw te ontdekken en te leren. Er worden tijdens deze avond ook enkele praktijkvoorbeelden uit ons gebied gepresenteerd die aan deze thema’s raken.

Programma 
19.45 uur          Inloop met koffie en thee 
20.00 uur         Opening  
20.15 uur          Kringlooplandouw en kansen door en voor natuur op het boerenbedrijf 

21.00 uur         Pauze 
21.15 uur          Praktijkvoorbeelden uit de regio
22.00 uur         Afsluiting met een hapje en een drankje 
22.30 uur         Einde  

Wilt u deelnemen aan deze avond en  verzekerd zijn van een plek, meldt u zich dan aan via info@vanberkelenslinge.nl. Er zijn geen kosten verbonden aan deze avond. We hopen op een leerzame avond en zien u graag 14 november!  

Namens de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge

Lotte Roos (06-13670525) 
Wilfried Klein Gunnewiek (06-20986665) 

Bedankt

Bedankt voor je inschrijving voor de Nieuwsbrief.