Veel belangstelling bij een geslaagde excursie

Verslag jaarlijkse excursie, rond Geesteren en Gelselaar

 

Op 4 juli heeft de jaarlijkse excursie van de VAN weer plaats gevonden. Dit keer in de prachtige omgeving rond Geesteren en Gelselaar.

Het weer was uitstekend voor de activiteiten die wij gingen ondernemen. Wij waren deze dag met een mooi aantal van 32 deelnemers. Zij hebben deze dag van verschillende projecten kunnen genieten.

Wij werden rond 9.30 uur verwacht bij Landgoed Hilhorst van Jan en Brendie Hilhorst te Gelselaar. Na de koffie met koek heeft Brendie het een en ander verteld over het ontstaan en de inrichting van het landgoed en over wat er al zo te zien is.  Een heel mooi verhaal met een duidelijke visie erachter over het beheer en inrichting ervan.

Daarna gingen wij onder leiding van Jan een wandeling maken over en door het landgoed waar Jan het verhaal nog eens verduidelijkte. Mooie wandeling over 12 ha. aan natuur. Verder hebben zij nog 15 ha cultuurgrond met mais, graan, gras en koolzaad. Heel gevarieerd en dus heel goed voor de biodiversiteit. Na de wandeling konden we genieten van een voortreffelijke “boeren”lunch.

 Hierna gingen wij per fiets of auto naar het bedrijf van Jan Markerink aan de Meiweg te Geesteren. Jan heeft eerst het wat verteld over zijn bedrijf. Hij heeft een aantal percelen langs de Boerenesweg met ook een 3-tal akkerranden. Deze waren nog niet in volle bloei en ook hier waren de gevolgen van alweer een droog voorjaar goed  te zien.

Mooi was dat er een combine bezig was met de oogst van de wintergerst. Dit product werd gelijk verwerkt en ging naar het Melkveebedrijf  Hesselink in Geesteren die het gebruikt als aanvulling van het veevoer voor zijn koeien. En mooi voorbeeld van de gewenste kringloop landbouw. Verder heeft Jan op zijn bedrijf een b&b, enkele biologische varkens en nog wat (vlees)koeien, waarvan er nog enkele worden gemolken voor het maken van yoghurt. Zij zijn ook nog bezig om een hooiberg te verbouwen voor nog een b&b-verblijf. Al met al een mooi bedrijf met veel activiteiten en veel gronden in de ANLB.

Als slot van de excursie gingen wij naar de hertenfokkerij “de Lavei” van de familie Geerligs aan de Boerenesweg te Geesteren. Na de ontvangst met koffie vertelde Ruud over het fokken van de herten voor het vlees en over het houden van deze herten. Een zeer interessant verhaal. Geweldig zoals hij ons meenam om achter de schermen te horen en te zien over het wel en wee van de hertenfokkerij. Weinigen van ons kenden dit verhaal. Ook het zien van de herten in de stal was een openbaring. Natuurlijk kregen we ook nog een kijkje, met tekst en uitleg, in de winkel over de producten. Na nog enkele vragen te hebben beantwoord, sloten we af met een “borrel”.

Hiermee was er een eind gekomen aan deze mooie excursie met zeer positieve reacties

Bedankt

Bedankt voor je inschrijving voor de Nieuwsbrief.